FAQ

FAQ - Vanliga frågor & Svar

Håller motorn med en optimering?

Våra optimeringar/trimfiler är alltid noggrant utprovade för aktuell bilmodell. Många biltillverkare använder sig av samma grundmotor & drivlina på olika modeller men med olika effektuttag.

Det är alltså mjukvaran i bilens ecu som skiljer sig åt för olika premieklasser och bilmodeller, här kan vi då lägga in en ny "trimfil" för att öka effekt & vrid motsvarande ett från biltillverkaren "större motoralternativ".

För att få en så fungerande & hållbar bil som möjligt så krävs det service & underhåll, har inte service & underhåll skötts så kommer en optimering inte heller att göra någon större nytta utan det kan i värsta fall på skynda ett ev haveri.


Vilka garantier gäller?

Har du fortfarande nybilsgaranti kvar på din bil så kommer vi att avråda dig från att optimera din bil då det kan äventyra nybilsgarantin.

Vi lämnar inte någon garanti på motor, drivlina eller andra komponenter som rör bilen efter en optimering.

Vi kommer att ta ansvar för skador som  kan uppstå i direkt samband med installations tillfället.


Vad innebär en motoroptimering?

Att optimera bilen innebär att man förser bilen med en ny mjukvara (trimfil) i bilens ecu (dator). Innan vi optimerar bilen intervjuar vi dig som kund om bilens service & underhåll har skötts som det ska samt att vi kopplar in ett diagnosverktyg & läser ut ev felkoder.

När vi har försäkrat oss om att det ej föreligger några fel eller brister är det dax att koppla in våran dator & verktyg för att utföra utläsning av orginalfilen, därefter skickar vi orginalfilen med e-post till våran tekniker. Optimeringen gör vi vanligtvis via bilens diagnos uttag även kallat OBD.

Vissa modeller kräver att man monterar ur bilens ecu och kopplar in sig direkt på kretskortet.

Efter att våran tekniker är klar med den nya filen kopplar vi upp oss igen mot bilens dator och skriver in den nya filen. Därefter gör vi en funktions kontroll tillsamans med dig som kund.

Stämmer det med lägre bränsleförbrukning?

Ja, normalt sjunker bränsleförbrukningen med 5-7% vissa modeller kan göra mer besparing medans andra gör mindre besparing. Sen är det upp till dig som chaufför hur mycke bränslebesparing du gör, i början efter en optimering är det roligt att "testa" den nyvunna effekten vilket brukar leda till ett aggresivare körsätt & förbrukningen förblir samma eller kanske till och med ökar.

Vill du som kund ha max bränslebesparing så kan vi fixa det, men vid en sådan optimering ökar man inte effekten lika mycket.


© 2015 A.J Motoroptimering - Dalgatan 16 933 34 Arvidsjaur - www.ajmotoroptimering.se - Mail: andreas@ajmotoroptimering.se - Mobil: 070-3810104